Blog

5 tips over BHV op school uit de praktijk

 Gang op school, BHV heeft alles ontruimtWist u dat BHV al sinds 1994 verplicht is? Dat betekent dat we volgend jaar een jubileum vieren: 25 jaar verplicht BHV. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat BHV veel goeds heeft gebracht.

Als BHV-er wilt u natuurlijk dat iedereen in veiligheid is of wordt gebracht. Zoals een hoofd BHV-er mij vertelde, is de term “Eerst je eigen veiligheid en dan die van de ander” in praktijk niet altijd makkelijk. Hij wist niet welke keuze hij zou maken, wanneer een leerling tussen twee vuren zit.

Dit vertelde hij tijdens een interview met mij over de brandveiligheid op scholen. En zo kreeg ik nog veel meer input uit de praktijk die wellicht voor iedereen relevant is. Hieronder heb ik dan ook 5 tips voor de brandveiligheid op school vanuit de praktijk van de BHV uitgewerkt.

Tip 1: Ontruimingsoefeningen zijn heel belangrijk voor de BHV

"In het echt gaat alles anders", een veelgehoorde reden om geen ontruimingsoefening te houden. Zo dacht de brandweer vroeger ook, maar gelukkig is dit beeld inmiddels veranderd. Ontruimingsoefeningen helpen u als BHV om alles zo snel en goed mogelijk te ontruimen.

Bovendien kunt u een oefening ook echt laten lijken, zodat leerlingen niet weten of het wel of geen oefening is. Denk bijvoorbeeld aan een nep brand; daar heeft het CLV in Veenendaal ook positieve ervaringen mee. Leerlingen reageren ineens anders en dit kan helpen bij de verbetering van een ontruimingsoefening en de brandveiligheid van uw school.

Tip 2: Controleer altijd iedere ruimte

In mijn eerste interview sprak de directeur van De Stiphorst over een ontruiming systeem. Hoe dit systeem precies werkt, is in dit blog even niet van belang, de conclusie daarentegen wel: een BHV-er kijkt in iedere ruimte of niemand zich verbergt. Dit wordt natuurlijk overal gezegd, maar gaat u eens eerlijk bij uw eigen school na: gebeurt dit ook daadwerkelijk?

Tip 3: Denk aan mensen met een handicap

Heeft u gedacht aan de mensen met een handicap, die in geval van brand afhankelijk zijn van anderen? In een eerder blog vertelde ik over mijn ervaringen tijdens een ontruimingsoefening. Een persoon moest naar beneden gedragen worden, alleen was dit vrij lastig en zwaar. Ik adviseer daarom om iemand op de begane grond een lokaal te geven.

Op het HBO is dit lastiger dan op het middelbaar- en basisonderwijs. Doe wat u kan; dit stelt de persoon met een handicap gerust en het voorkomt gevaarlijke situaties met de BHV. Hier kunt u het blog lezen waarin ik dieper op dit onderwerp in ga.

Tip 4: schakel vooral ondersteunend personeel in als BHV

Dit is een tip waar zelfs ik niet over had nagedacht, maar die wel heel logisch is. De docenten moeten bij hun leerlingen blijven en mogen de groep niet verlaten. Zij moeten controleren of al hun leerlingen mee naar buiten zijn. Ondersteunend personeel is daarom veel beter geschikt als BHV. Zij kunnen snel reageren zonder dat ze rekening hoeven te houden met een groep.

Tip 5: Verschillende manieren van evalueren met personeel

Wat ik eigenlijk op iedere school (waar ontruimingsoefeningen zijn) hoor, is een evaluatie van de ontruimingsoefening. Gelukkig maar, want anders leert niemand van de fouten en behaalt u veel minder voordeel uit een ontruimingsoefening.

Uiteraard is de input van personeel altijd welkom. De volgende manieren om deze input te verzamelen kwamen ter sprake tijdens de gesprekken op scholen:

  • Evaluatieformulier waar het personeel zelf bevindingen op kan aangeven  
  • Een plek waar de leraren zelf feedback kunnen inleveren
  • Online via Bulletin
  • Per e-mail

Over het algemeen kwam er maar weinig feedback binnen, op wat kreten als “Het was te koud buiten!” na. Daarom is het wellicht een goed idee om de docenten nogmaals te vragen naar punten die beter kunnen. Daar heeft u als BHV-organisatie veel meer aan.

Wilt u meer weten over brandveiligheid op scholen? Wanneer u hieronder klikt, komt u op een pagina met meer informatie over het e-book 'Brandveiligheid op school'. Hier kunt u het e-book downloaden. 

Brandveiligheid Scholen

Deel dit blog: