Natuurlijk doet u er alles aan om brand te voorkomen. In eerdere blogs heb ik u al een aantal tips gegeven om de brandveiligheid te verbeteren en te behouden. Maar geen enkel gebouw is 100% brandveilig. Daarom adviseren wij altijd ontruimingsoefeningen te houden.
In geval van brand, moet uw personeel in enkele seconden belangrijke beslissingen maken. De vraag in dit blog gaat over zo'n beslissing. Blussen of ontruimen; wat is de juiste beslissing? Uit sommige praktijkvoorbeelden blijkt dat blussen niet altijd het gewenste resultaat heeft, maar is direct ontruimen dan de juiste optie?
Een goed voorbeeld van zo`n lastige situatie is dit praktijkvoorbeeld (zie begin video)
Optie 1: Vluchten voor de brand
Uit een interview bleek dat in de desbetreffende zorginstelling de natuurlijke reactie van 'wegwezen' overheerst. Niet blussen, maar samen met de cliënten achter de brandwerende scheiding vluchten.
Creëer rust bij bewoners en personeel
Een argument voor deze reactie is de rust die deze beslissing creëert. Achter de brandwerende scheiding is iedereen tijdelijk veilig en heeft het personeel meer tijd om andere cliënten te helpen. Verder kan hulp die later gekomen is ook helpen.
Vluchten is natuurlijk en daardoor uitvoerbaar
Van nature zoeken we gevaar niet graag op en zeker niet met de wetenschap dat mensenlevens in gevaar zijn. Doordat vluchten een natuurlijke reactie is, zal deze beslissing in crisissituaties gemakkelijk uitvoerbaar zijn. Deze reactie moet u natuurlijk wel goed bespreken in de ontruimingsoefeningen.
Optie 2: De brand blussen
Voor optie twee zijn ook argumenten aan te dragen. Het aanschaffen van een sprinkler zorgt ervoor dat u geen keuze hoeft te maken. Het systeem blust namelijk automatisch, waardoor uw medewerkers tijd hebben om het gebouw te ontruimen. Helaas kost deze optie veel geld en zullen veel zorginstellingen voor de keuze 'blussen of ontruimen' blijven staan.
Onnodig ontruimen door onduidelijkheid
Uit een ander interview bleek dat vluchten voor brand niet altijd positief uitpakt. Een keer was de hele afdeling ontruimt, zonder dat men precies wist wat er aan de hand was. De bewoners waren veilig, maar welke gevolgen heeft een ontruiming wanneer er niets aan de hand is? Dit kan bij cliënten veel onrust veroorzaken en dus een reden zijn om voor het blussen van de brand te kiezen.
Kleine brand ontvlamt in ravage
In alle haast kan men ervoor kiezen de zorginstelling te ontruimen. Maar stel dat er alleen een pan in brand staat, die het personeel eenvoudig kan blussen. Kiest u er dan voor om te blussen? Door niet te blussen, maar direct te ontruimen, kan er een ravage ontstaan. Met als gevolg een verhuizing voor uw bewoners.
Blussen of ontruimen?
Dit is de vraag waarmee ik dit blog begon en ook wil eindigen. Voor beide opties is iets te zeggen. Wat is volgens u de juiste beslissing?
Welke optie u ook kiest, het belangrijkste is dat u goede afspraken maakt binnen het BHV team en de organisatie. Let bij het kiezen voor vluchten op paniekerige situaties en zorg dat iemand de status van de brand controleert. Dit kan veel onrust bij uw bewoners voorkomen.
Oefen bij de optie voor blussen verschillende situaties, zodat uw personeel de juiste beslissing beter kan inschatten. Hierbij staat de veiligheid van uw bewoners natuurlijk voorop!
Wilt u meer te weten komen over brandveiligheid in zorginstellingen? Download dan ons GRATIS e-book over brandveiligheid in de zorg.