Iedere dag is het weer is het druk op school; de to-do lijstjes om alle zaken soepel te laten verlopen zijn eindeloos. Directeur Ben heeft het beste voor met de kinderen van zijn school. Hij beseft welke risico's de kinderen lopen in een brandonveilige school en wil dit daarom te allen tijde voorkomen.
Kortgeleden sprak hij met de veiligheidscoördinator over de brandveiligheid op de school. "Gelukkig regelen we het hier goed, de school voldoet aan de wettelijke eisen . Alleen zou ik overdag ook graag op de brandveiligheid willen letten", aldus Ben. Maar hoe moet hij dit doen terwijl het zo druk is?
Directeur Ben is een persoon die ik heb verzonnen, maar dit onderwerp kwam in een interview wel ter sprake. Ik heb hierover nagedacht en een aantal hulpmiddelen bedacht. Het mooie is dat een extra controle nauwelijks tijd kost, maar wel de veiligheid op uw school vergroot!
Wellicht heeft u een goede toevoeging om de brandveiligheid op een school overdag te waarborgen. Laat uw suggestie achter onder dit blog.
Op de school waar ik vroeger zat, was er iedere dag een opening voor alle leraren. Dit is een goede gelegenheid om kort de brandveiligheid te benoemen. Dat kan in één zin: “Let ook vandaag weer op de brandveiligheid waar we het eerder al over gehad hebben."
In dat geval moet u natuurlijk in een eerder overleg bespreken wat u precies van de docenten verwacht. Dit kan tijdens een van de vergaderingen onder het agendapunt 'veiligheid'. Geef de docenten tijdens de vergadering een aantal tools waarmee zij de veiligheid overdag in de gaten kunnen houden (zie tip 3).
Een aantal scholen waar ik een interview heb afgenomen, heeft een veiligheidscoördinator. Deze persoon werkt fulltime en zorgt ervoor dat alle papieren met betrekking tot veiligheid op orde zijn. Dit gaat trouwens niet alleen over brandveiligheid.
Ik raad aan om deze persoon, of een conciërge, op een aantal vaste tijden een rondje door school te laten lopen en te controleren of alles nog steeds veilig is. Denk bijvoorbeeld aan:
Docenten zijn geen brandveiligheidsdeskundigen, maar hebben net als u wel het beste voor met de leerlingen. Alleen is er weinig tijd om de brandveiligheid in de gaten te houden. Ik raad u aan om een kleine checklist te maken, net als voor de ontruimingsoefening. Dan kan de docent deze zaken in de gaten houden.
Dit kost nauwelijks tijd, want in één oogopslag ziet de docent in zijn of haar lokaal precies waar het misgaat. Daarnaast helpt het de docent om aan het einde van de dag het klaslokaal veilig achter te laten.
Met activiteiten bedoel ik een feestavond, een middag met de kinderen over de Nederlandse oudheid in de aula of een andere ruimte. De docenten of conciërges verbouwen de ruimte of regelen materialen om te knutselen.
Top! Maar denk in deze situaties ook aan de brandveiligheid. Zorg dat er iemand verantwoordelijk is en weet waar hij of zij op moet letten. Op deze manier bent u met elkaar bezig om de brandveiligheid te verhogen.
Weet u niet precies welke checklists of punten u moet benoemen? Of loopt u tegen andere dingen aan? U kunt uw vragen natuurlijk altijd stellen aan de brandweer of aan een adviseur. Bij Alfagroup staan wij ook altijd open voor uw vragen. U kunt hier contact met ons opnemen.
De rode draad die door alle tips heen loopt, is bewust met brandveiligheid bezig zijn. Door de bovenstaande maatregelen te nemen, weten personeelsleden waar zij op moeten letten. Houd dit vast en zorg dat er voldoende informatie over brandveiligheid aanwezig is. Benoem de brandveiligheid ook in vergaderingen, zodat iedereen input kan leveren.
Wilt meer tips ontvangen voor een brandveilige school? Download dan ons GRATIS e-book over brandveiligheid op school.