Helaas zijn er veel voorbeelden te noemen van 65-plussers die het slachtoffer zijn tijdens branden. Dit komt mede doordat de vergrijzing toeneemt en veel ouderen thuis blijven wonen. Ook in zorginstellingen zijn er genoeg risico's voor ouderen te bedenken. Hier ga ik het in dit blog over hebben.Allereerst breng ik de verschillende risico's in kaart. Vervolgens geef ik enkele tips om deze risico's te minimaliseren en als laatste zal ik het hebben over voorlichting over brandveiligheid voor ouderen.
Ouderdom komt met gebreken. In het geval van brand is dit levensbedreigend. Tenminste; als er geen maatregelen zijn getroffen. Het grootste gevaar in geval van brand is dat ouderen niet kunnen vluchten doordat ze niet zelfredzaam zijn.
Ook uit cijfers blijkt dat de groep ouderen veel gevaar loopt. Zo blijkt uit onderzoek van de brandweeracademie dat ouderen boven de 65 jaar 2,5 keer vaker slachtoffer zijn dan jongere mensen. Dit gaat vooral over privé-situaties, maar het geeft wel aan dat ouderen een groot risico lopen. Ook in een zorginstelling.
In zorginstellingen zijn te weinig verplegers aanwezig om alle ouderen in geval van brand op tijd naar buiten te brengen. Daarnaast moeten zij letten op de ouderen met dementie. Alle elektronische gesloten deuren zijn tijdens brand ontgrendeld, waardoor weglopen eenvoudig is. Begeleid deze ouderen naar een veilige plek en zorg dat er een verzorger op de verzamelplek aanwezig is.
Natuurlijk hoeft de verpleging niet alle ouderen te verplaatsen, maar ook bij zelfredzame ouderen kunnen problemen ontstaan. Denk aan de volgende risico's bij zelfredzame ouderen:
Hoe meer ouderen zichzelf kunnen redden, hoe beter. Met onderstaande aandachtspunten kunt u het aantal ouderen dat zichzelf kan redden vergroten:
Sommige ouderen zijn niet in staat de vluchtroute te gebruiken of hebben assistentie nodig. Hiervoor kunt u een aantal maatregelen nemen:
Ga in gesprek met de ouderen in uw zorginstelling. Ja, dit kost tijd. Maar na een dag kennen ouderen echter de basis van brandveiligheid. Vooral niet-zelfredzame ouderen zullen angsten hebben voor brand omdat ze zich niet kunnen verplaatsen. Begrijpelijk, maar waarover kunt u praten om deze angsten weg te nemen?
Al deze informatie kunt u delen tijdens bijeenkomsten. Er zijn ook andere manieren om informatie over brandveiligheid met ouderen te delen. Zo heeft ouderenzorginstelling Hof en Hiem een speciaal spel gemaakt, een soort ganzenbord, om ouderen op een speelse manier meer te leren over brandveiligheid.
Dit spel heet Het Brandmeesterspel. Bewoners krijgen een certificaat als ze meedoen. Het bord laat een plattegrond van het gebouw zien waardoor bewoners precies weten wat zich waar in de zorginstelling bevindt.
Wilt u meer informatie over brandveiligheid in de zorg? Lees dan ons GRATIS e-book over brandveilighed in de zorg!