Er zijn bijna geen organisaties meer die geen camerasysteem hebben. Maar door de berichtgeving over grote hacks zijn we ook bang geworden. Want wat gebeurt er als een hacker mee kan kijken in uw kantoor? Of in uw school precies kan zien waar de waardevolle spullen worden opgeborgen?
In deze blogserie wil ik u meenemen in de verschillende vragen rondom camerabeveiliging. In deze derde blog behandel ik de vraag: 'Hoe goed zijn mijn camerabeelden beveiligd?'.
Wij kunnen u geruststellen: uw beelden zijn goed beveiligd wanneer u klant bent bij Alfagroup. Natuurlijk neemt u geen genoegen met dit antwoord. Daarom leggen we in het vervolg van deze blog verder uit hoe de beveiliging van uw camera-installatie geregeld is.
Inloggen op afstand
Een hacker heeft twee mogelijkheden om in te breken in uw beelden. Allereerst kan er in de recorder (de computer waarop de beelden zijn opgeslagen) worden ingelogd om de beelden te bekijken. Hiervoor moet u uw code invoeren.
De huidige (digitale) camerasystemen zijn echter ook vanaf afstand te benaderen. Dat betekent dat een monteur (van het beveiligingsbedrijf) of eigenaar kan inloggen op een website. Hiervoor gebruiken de eigenaar van het systeem en de installateur een eigen code. Met deze codes staat of valt de kwaliteit van uw beveiliging.
De monteurcode
Allereerst is er de code van de monteur van het beveiligingsbedrijf. Deze code wordt ook wel installateurscode genoemd. In ons geval is deze code zo ingewikkeld opgebouwd dat het kraken van deze code nagenoeg onmogelijk is.
De andere code, de code van u als klant, is het lastigste onderdeel van het geheel. Dit komt omdat u zelf verantwoordelijk bent voor de opslag van deze code. Wij als beveiligingsbedrijf kennen deze code niet en staan dus ook niet garant voor de beveiliging hiervan. In het vervolg van deze blog leg ik uit wat u hier zelf aan kunt doen.
Beveiliging bij onjuiste inlog
Onze camerasystemen hebben een extra beveiligingsoptie. U kunt allereerst alleen maar inloggen vanuit uw eigen IP-adres. De computer thuis is dus prima te gebruiken. Door deze optie wordt er weer een blokkade opgeworpen voor een hacker. Wanneer er een onjuiste inlogcode wordt gebruikt, krijgt de installateur een e-mail. Na zes inlogpogingen met een onjuiste code wordt het systeem geblokkeerd. Alleen de monteur kan dan nog inloggen in uw systeem. Bent u uw code kwijt? Neem dan contact op met de service-afdeling van uw beveiligingsbedrijf.
U bent verantwoordelijk voor uw klantcode
Ook kunt u zelf een aantal dingen doen om uw klantcode goed te beveiligen. Deze twee punten helpen daarbij:
1. Wie krijgt de code?
De eerste maatregel die u kunt nemen om uw beelden te beveiligen, is de regel van de noodzaak. Hoe minder mensen beschikking hebben over uw beelden, hoe veiliger het is. Stel dat tien mensen in uw organisatie de inloggegevens hebben, slaan tien mensen deze code op en hebben hackers tien kansen om binnen te komen. Wanneer twee mensen beschikking hebben tot de inlogcodes wordt de kans van slagen voor een hacker met vijf keer verkleind.
In de meeste camerasoftware kunt u gemakkelijk beheren wie de beelden kan bekijken.
2. Waar worden deze codes opgeslagen?
Onlosmakelijk verbonden aan het eerste punt is de opslagplaats van de codes. Wanneer de codes met een briefje op de recorder of naast de computer hangen, is de kans op een hack groot. Het is daarom aan te bevelen de beelden op te slaan in een beveiligde omgeving. Vaak hebben onze klanten een standaard plek waar zij bijvoorbeeld ook de codes van hun DigiD opslaan. Wanneer u een veiige omgeving heeft voor uw codes heeft u er alles aan gedaan om uw beelden goed te beveiligen.
Wilt u meer weten over een geschikt camerasysteem voor uw organisatie? Download dan ons GRATIS e-book over camerabeveiliging.