Blog

Hoe kunnen zorginstellingen elkaar helpen bij kennis over brandveiligheid?

Kennis delen zorgt voor betere brandveiligheid in de zorgDe titel in het blog is een mooie en positieve vraag die in ons onderzoek naar voren kwam. Waarom het wiel uitvinden als deze al is uitgevonden door iemand anders? Op verschillende platformen maar ook bij verschillende zorginstellingen is veel kennis over brandveiligheid aanwezig. Door dit te delen kan iedereen er gebruik van maken.

In dit blog wil ik een aantal manieren bespreken waarop zorginstellingen elkaar kunnen helpen met het delen van kennis. Ik deel een aantal platformen waar zorginstellingen kennis delen over brandveiligheid in de zorg. Daarnaast bespreek ik kort een aantal initiatieven die in het verleden hebben plaatsgevonden of nog gaan plaatsvinden.

Onderzoek brandveiligheid in de zorg door Alfagroup

Naast de vele blogs die Alfagroup over brandveiligheid in de zorg schrijft, hebben wij ook een onderzoek gedaan naar brandveiligheid in de zorg. Natuurlijk hebben we in de resultaten eigen kennis verwerkt, maar het overgrote deel was afkomstig van zorginstellingen die hun kennis deelden.

Door de kennis die u in huis hebt te delen, helpt u andere zorginstellingen. Denk hier nog eens over na wanneer wij of iemand anders weer een onderzoek doen. We zien dat hier behoefte aan is; het onderzoek werd na publicatie namelijk massaal gedownload. Wilt u meer weten over dit onderzoek? Download dan hieronder de resultaten.

Leer meer van andere zorginstellingen

Platform De Zorg Brandveilig

De Zorg Brandveilig is een mooi platform waar kennis wordt gedeeld over brandveiligheid in de zorg. Op dit platform delen brancheorganisaties en de brandweer informatie om uw zorginstelling zo brandveilig mogelijk te houden. Daarnaast delen ze ook praktijksituaties die hebben plaatsvonden. Zo schreef brandonderzoeker Joost Ebus het boek ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor de zorg'. Dit boek is gratis te downloaden en staat vol nuttige tips!

Naast het platform organiseert De Zorg Brandveilig ook evenementen. Zo is er op 27 maart een evenement georganiseerd over risicogestuurde brandveiligheid in de zorg. Bij deze bijeenkomst waren meer dan 250 deelnemers aanwezig. Ook op dit soort evenementen kunt u kennis delen en ontvangen van andere zorginstellingen.

Platform Brandveilig.com

Brandveilig.com is een website over brandveiligheid waar regelmatig informatie wordt gedeeld over brandveiligheid in de zorg. Ook zorginstellingen kunnen via dit platform informatie delen. Zo zag ik recent nog een artikel genaamd 'Brandveiligheid in zorginstellingen: 2 best practices'.

Zoek hulp bij brancheorganisaties

Als u er behoefte aan heeft om eens samen met zorginstellingen over brandveiligheidsmaatregelen te praten, kunt u natuurlijk ook zelf sessies organiseren. Ik begrijp echter dat het vanwege drukte lastig kan zijn om zelf iets te organiseren. Hiervoor kunt u dan ook de hulp van brancheorganisaties inroepen die ook hielpen bij het organiseren van de bijeenkomst van De Zorg Brandveilig.

Conclusie: kennisdeling bevordert brandveiligheid in de zorg

We raden u aan regelmatig platformen te bezoeken waar zo nu en dan nieuwe informatie over brandveiligheid in de zorg wordt gedeeld. Probeer (waar mogelijk) mee te doen aan onderzoeken en vraag ook naar de resultaten. Bezoek daarnaast bijeenkomsten over brandveiligheid in de zorg waar ook andere zorginstellingen aanwezig zijn. Neem contact op met uw collega's en praat met elkaar over brandveiligheid. Dit hoeven geen uitgebreide sessies te zijn.

Weet u niet welke onderwerpen u moet bespreken? Begin bij de vragen die iedereen heeft!

Naast ons onderzoek hebben we ook een e-book gemaakt over brandveiligheid in de zorg vanuit onze eigen ervaring. Door hieronder te klikken gaat u naar de downloadpage waar u het e-book gratis kunt downloaden.

brandveilige zorginstelling brandveiligheid

Deel dit blog: