Blog

Hoe voorkom ik dat er brand uitbreekt?

Wat-is-er-verzekerd-bij-brand.jpg

Het zijn weer de jaarlijkse brandpreventieweken! De brandpreventieweken zijn een samenwerking van de Nederlandse Brandwonden Stichting, het instituut Fysieke Veiligheid en Brandweer Nederland. In de maand oktober staat Nederland stil bij brandpreventie met dit jaar als thema: ‘Verklein de kans op brand’. 

Ontruimingsplannen, brandmeldinstallaties en blusmiddelen; het is allemaal prachtig, maar het liefst hebben we helemaal geen brand. In deze blogserie wil ik u meenemen langs verschillende onderwerpen op het gebied van preventie. In deze blog behandel ik de vraag: hoe voorkom ik dat er brand uitbreekt? 

Er zijn twee manieren waarop brand kan ontstaan: allereerst door brandstichting en ten tweede door onjuiste gebruik van apparatuur.
 

Veel branden worden veroorzaakt door vandalisme 

20 procent van de branden wordt veroorzaakt door brandstichting. ''Vandalisme is een van de belangrijkste redenen voor brandstichting. Als sprake is van vandalisme, is er vaak geen duidelijke relatie tussen de brandstichters en uw onderneming. Verveling, baldadigheid en gebrek aan normbesef kunnen de directe aanleiding zijn,'' aldus checklistbrand. Ook vroegere werknemers, boze klanten of concurrenten kunnen veroorzakers zijn van uw brand. 

Er zijn verschillende risicopanden voor vandalisme en brandstichting:
- Scholen
- Leegstaande gebouwen
- Bedrijven met financiële problemen
- Bedrijven met brandbare opslag

In een dergelijk geval is de schade van de brand vaak groter, omdat er meer mogelijkheden zijn om brand te stichten en omdat de kans dat de brand ontdekt wordt kleiner is. 

Hoe-voorkom-ik-vandalisme.jpeg

Maatregelen om brandstichting en vandalisme te voorkomen

Er zijn diverse maatregelen te adviseren om vandalisme en brandstichting te voorkomen. Onlangs schreef ik een blog over het voorkomen van een inbraak, enkele tips uit deze blog zijn ook relevant voor het voorkomen van brandstichting:

Tip 1: Doe alle deuren en ramen op slot, en laat dit ook dagelijks controleren;
Tip 2: Geef geen klimmateriaal, sla geen stijgers, ladders en ander klimmateriaal op naast uw pand;
Tip 3: Overzichtelijke omgeving, zorg dat vandalen vanaf de weg gezien worden;
Tip 4: Verlichting, als een vervolg op tip 3, zorgt voor meer overzicht.

Naast deze maatregelen laten veel bedrijven ook beveiligingscamera's instaleren. Hierdoor is de pakkans van een brandstichter veel groter, waardoor hij zich wel twee keer bedenkt.

 

Voorkom brand door onjuist gebruik van apparatuur

Een tweede veel voorkomende brandoorzaak is het onjuist gebruiken van apparatuur. Hiervoor kan ik de volgende tips geven:

Tip 1: Zet computers en apparaten uit wanneer u ze niet gebruikt

Veel mensen laten 's nachts hun computers en apparaten op stand-by staan. Omdat er stroom op staat zullen deze apparaten warm blijven én trekken ze stof aan. Hierdoor kan brand ontstaan, zet daarom je computers en apparaten zoveel mogelijk uit.

Tip 2: Laat je CV-ketel een keer per jaar controleren door een installateur

Door uw CV een keer per jaar te laten schoonmaken en controleren kan brand voorkomen worden. Laat dit bij voorkeur uitvoeren door een erkende installateur, zo weet u zeker dat het tijdig en goed wordt uitgevoerd. De installateur herkent eventuele slijtages, waardoor brandgevaarlijke situaties worden voorkomen. Lees deze blog van Abel&Co wanneer u meer wilt weten over het onderhoud aan uw CV-ketel.

Tip 3: Rol haspels altijd helemaal uit

Zorg ervoor dat u uw haspels altijd helemaal uitrolt, hierdoor voorkomt u dat het snoer warm wordt. Door de hitte kan het snoer smelten waardoor kortsluiting ontstaat, met brand als gevolg. Ook het plaatsen van materialen op de haspel kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Tip 4: Hou uw pand en apparatuur altijd schoon

Vet en stof kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Daarom is het belangrijk dat u uw broodrooster, frituurpan en afzuigkap ontvet. Ook het stofzuigen van stoffige apparatuur en computers is zeer aan te raden, waardoor de kans op brand wordt verkleind.

Tip 5: Gebruik een goede contactdooscombinatie

Gebruik altijd een kwalitatieve contactdooscombinatie. ''Deze zijn uitgerust met een aderdikte van 2,5mm2 en naar keuze voorzien van overbelastingbeveiliging. Hierdoor zorgen ze minder snel voor kortsluiting en brand met alle gevolgen van dien,'' aldus Wim van de Mheen.

 

Bent u benieuwd hoe veilig hoe veilig uw pand is? Download dan nu onze GRATIS checklist!

checklist brandveilig kantoorpand

Deel dit blog: