Door de krappe, nachtelijke personeelsbezetting in de zorginstellingen ontstaan risico`s. U kent de situatie wel; het is midden in de nacht en er is maar één BHV’er aanwezig. Op de verschillende afdelingen liggen mensen die moeilijk kunnen lopen, maar goed, zij slapen. Zolang er niets gebeurt, zal alles wel loslopen.
Maar wat doet u als er brand uitbreekt? Deze vraag kwam naar voren tijdens het onderzoek van brandveiligheid in de zorg. Hierover wil ik het hebben in dit blog. Ik kan u geen plan beschrijven waarmee geen slachtoffers vallen, maar ik kan u wel een aantal mogelijkheden aanreiken om de risico's in de nacht te beperken.
1. (Kleinere) compartimenten
Om de gevolgen van brand te minimaliseren, zijn compartimenten een goed middel. Hoe kleiner de compartimenten, hoe minder bewoners in direct gevaar zijn in geval van brand.
Dankzij kleine compartimenten ontstaat er meer rust tijdens een ontruiming en heeft de BHV'er genoeg tijd om alle hulpdiensten in te schakelen. Zo kan men gezamenlijk de gehele instelling ontruimen. Hierover schreef ik ook al in een blog over de 10 best practises voor brandveiligheid in de zorg.
2. Sprinklers en watermistsystemen
Uw BHV'er heeft de handen vol aan het in veiligheid brengen van de bewoners en het inschakelen van hulpdiensten. Natuurlijk wilt u voorkomen dat de brand zich verder uitbreidt. Sprinklers en watermistsystemen gaan in geval van brand automatisch af. Op deze manier kan de BHV'er zich richten op alle andere taken die uitgevoerd moeten worden.
3. Bedden met wielen
Voor een snelle evacuatie zijn bedden met wielen van groot belang. Op deze manier kan een BHV'er zelfstandig de cliënten verplaatsen. Let op: zorg hierbij dat alle gangen en nooduitgangen vrij zijn van obstakels en oefen deze situatie vooraf een aantal keer.
4. De basishulpverlener
Tijdens ons onderzoek bleek dat het ook mogelijk is een basishulpverlener in te schakelen om in geval van een lage personeelsbezetting sneller te evacueren. Normaal gesproken doet de BHV'er dit alleen, maar de basishulpverlener kan te hulp schieten.
Het verschil tussen een BHV'er en een basishulpverlener is als volgt: een basishulpverlener heeft een basistraining gevolgd voor het ontruimen tijdens brand in een zorginstelling. Een BHV cursus is echter veel uitgebreider. Daarom zal de BHV'er in geval van brand altijd leiding geven aan de basishulpverlener.
Een medewerker kan bijvoorbeeld met behulp van E-learning een cursus tot basishulpverlener volgen. Overigens is 'basishulpverlener' geen vaststaand begrip. Op andere plekken kan deze taak een andere naam hebben.
5. Slaapwacht
Een andere mogelijkheid om de risico's te minimaliseren, is het inzetten van een slaapwacht. Deze slaapwacht gaat langs verschillende zorginstellingen en zal in geval van brand direct te hulp schieten. Op deze manier kan één persoon iets betekenen voor meerdere zorginstellingen.
6. Burgerparticipatie
Wanneer de hierboven besproken mogelijkheden niet haalbaar zijn, bijvoorbeeld door een klein budget, is burgerparticipatie een goede oplossing. Hierbij maakt u gebruik van de buurtbewoners om uw zorginstelling tijdens brand te ontruimen. Om dit ordelijk te laten verlopen, is het verstandig om dit enkele keren met de bewoners te oefenen en hen eventueel een cursus aan te bieden.
Wij kunnen ons onderzoek bijna met u delen. Kunt u niet wachten en wilt u toch meer informatie over de brandveiligheid in de zorg? Lees dan ons GRATIS e-book over brandveiligheid in de zorg.