Ze zijn er weer, de jaarlijkse brandpreventieweken! De Nederlandse Brandwonden Stichting, het instituut Fysieke Veiligheid en Brandweer Nederland vragen deze keer aandacht voor het thema ‘Verklein de kans op brand’. Heel goed, maar het voor elkaar hebben wat betreft brandveiligheid klinkt allemaal wel prachtig. Het liefst wilt u natuurlijk helemaal geen brand.
In deze blogserie over brandpreventie neem ik u mee langs de verschillende onderwerpen die hierbij spelen. Eerder schreef ik over:
In dit blog gaat het over de vraag: hoe zorg ik voor goede vluchtmogelijkheden?
Hoe je het beste kunt vluchten bij brand heeft grote invloed op het aanbrengen van brandveiligheidsinstallaties. Zo wordt op basis van de vluchtmogelijkheden al dan niet een brandmeldinstallatie aangeschaft. Daarnaast bepalen de vluchtmogelijkheden ook de plek waar rookmelders komen en welke brandwerende maatregelen nodig zijn.
Voor de vluchtwegen zelf gelden ook regels. Deze regelgeving is nauw verbonden aan de diverse voorzieningen. Er zijn 3 belangrijke onderdelen, die spelen bij vluchtwegen:
Tja, dit lijkt een vanzelfsprekende zaak, maar het wordt in veel gevallen toch behoorlijk onderschat. Veel scholen weten niet dat een stoel en tafel op de gang een groot gevaar kan opleveren. Welke vereisten zijn er zoal opgesteld voor begaanbare vluchtwegen?
In de vluchtweg moet rekening worden gehouden met voorzieningen, als brandmeld- en ontruimingsinstallatie etc. Ook gelden er eisen voor de afmetingen van de vluchtwegen en de instandhouding (of: het voorkomen van het instorten tijdens brand) van de vluchtroute.
Wat betreft personen die de vluchtwegen gebruiken heeft u te maken met:
Het aantal personen
Het vluchten uit een gebouw moet voor iedereen veilig zijn. Het in kaart brengen van het aantal personen dat bij brand vlucht, is een must. Voor elke gebruiksfunctie geldt een minimum aantal personen, om zo verkeerde berekeningen te voorkomen. Afhankelijk van het aantal personen bepaalt u hoe uw vluchtweg eruit ziet. Stel dat meer dan 100 personen door een bepaalde deur moeten, dan moet deze deur met behulp van een paniekdrukker te openen zijn.
De wendbaarheid van de personen
De wendbaarheid van de personen speelt ook een grote rol. In het geval van een kinderdagopvang of een verzorgingstehuis neemt u hele andere maatregelen, dan bij een hotel of een kantoorpand.
Breng de plek van de mindervalide personen in kaart en bespreek samen met uw beveiligingsbedrijf de te nemen maatregelen. Er is hiervoor ook wetgeving beschikbaar. De bepalingen hieruit geven richting voor het gesprek.
Weet u het aantal vluchtende personen? Dan is het nu tijd om een veilige verzamelplaats te bepalen. Volgens het Bouwbesluit moet er altijd gevlucht worden naar een plek waar vandaan de openbare weg veilig te bereiken is.
U kent het vast nog wel van uw (middelbare) schooltijd. De veilige plaats is vaak een groot terrein op een behoorlijke afstand van het pand. Houdt er rekening mee dat de verzamelplaats de hulpdiensten niet hindert in hun werk.
Alle verschillende facetten rond het veilig vluchten brengt u bijeen in een overzichtelijk ontruimingsplan. Met behulp van dit plan brengt u orde in de vele wetten en regels, en schept u duidelijkheid over de vluchtmogelijkheden binnen uw organisatie.
Meer informatie over het ontruimingsplan? Lees dan de blog de 5 belangrijkste eisen voor een goed ontruimingsplan.