Blog

Ontruimingsoefeningen en dementerende ouderen

brandveiligheid-dementeerende-ouderen-455733-edited.jpeg

In de zorg is de zelfredzaamheid of niet-zelfredzaamheid van bewoners bepalend voor de snelheid waarmee een ontruimingsoefening verloopt. Nog niet zo lang geleden schreef ik hierover een blog die vooral over de brandveiligheid van de verschillende groepen ouderen ging.

Dit blog richt zich specifiek op de brandveiligheid van dementerende ouderen. De input van dit blog komt uit het onderzoek dat reeds is uitgevoerd. De ontruimingsoefening staat centraal en daarnaast wil ik kort ingaan op beschermde handbrandmelders.

Voordat ik op de verschillende thema's van brandveiligheid in ga, is het belangrijk om te weten dat ik dementerende ouderen opdeel in twee groepen. De ene groep is licht dementerend en nog wel aanspreekbaar. De andere groep is nauwelijks aanspreekbaar en zeker niet zelfredzaam.

Beschermde handbrandmelders

Te allen tijde moet u op brand voorbereid zijn. Tijdig alarmeren bij brand is belangrijk om iedereen op tijd te waarschuwen. Natuurlijk zijn er automatische melders, maar ook handbrandmelders behoren tot de mogelijkheden om de zorginstelling te waarschuwen.

Handbrandmelders moeten met een enkele handeling te bedienen zijn. Je drukt het glaasje in en het alarm gaat af. In ons interview vertelde iemand dat het indrukken van het glaasje problemen oplevert. Dementerende ouderen vinden het leuk om het glaasje in te drukken, wat leidt tot nodeloos alarm.

Om dit te verhelpen, heeft een zorginstelling een klepje over de melders geplaatst. Na een controle van de brandweer werd men erop gewezen dat dit niet de bedoeling was.

Dilemma: wel of geen ontruimingsoefening

Na het indrukken van een handbrandmelder wordt de ontruimingsprocedure in werking gesteld. Om onder hoge stress de juiste beslissingen te nemen, is een goede voorbereiding van groot belang. Een ontruimingsoefening kan hierbij helpen, maar bij dementerende ouderen is dit lastig.

Houdt u ontruimingsoefeningen met uw dementerende ouderen? Deze vraag stelden we ook in een interview.

Het antwoord: Dat doen we eigenlijk niet. We gaan niet met demente ouderen slepen. Dan houden we een dergelijke oefening op een andere afdeling, zoals een somatische afdeling. Dit zijn mensen die nog wel goed aanspreekbaar zijn”, aldus een bestuurder uit een zorginstelling.

Is dit de oplossing? Bij brand moet u ook de demente ouderen helpen. Bent u dan wel voldoende voorbereid op een brand? Vooral als u bedenkt dat er in de nacht te weinig personeel aanwezig is. Op dit onderwerp ben ik ook al eerder in gegaan.

Resultaat ontruimingsoefening

Wat is het resultaat van een ontruimingsoefening?

“Wat opviel was dat mensen de oefening als leuk en leerzaam ervaarden en ontdekten dat het met brandveiligheid wel goed zat. Je geeft hen het vertrouwen dat er aandacht wordt besteed”, vertelde een bestuurder uit een zorginstelling.

Hierbij moet ik wel vermelden dat deze mensen zelf hadden besloten om mee te doen met een ontruimingsoefening. Het gaat hierbij om de licht dementerende ouderen. Bij zwaar dementerende ouderen zal dit wellicht moeilijk te pijlen zijn.

Alternatieve oplossingen

Als ook u ervoor kiest geen ontruimingsoefeningen op de afdeling met zwaar dementerende ouderen te organiseren, wil ik u toch wijzen op een aantal alternatieven om de situatie op deze afdeling na te bootsen. Denk bijvoorbeeld aan:

Bereiden deze alternatieven u voldoende voor op een ontruiming tijdens een eventuele brand?

Tip: Let goed op de communicatiemiddelen die u inzet tijdens de brand en hoe deze werken!

In het e-book over de brandveiligheid in de zorg leest u meer informatie over dit onderwerp. Download het e-book GRATIS!

brandveilige zorginstelling brandveiligheid

Deel dit blog: