Klik niet gelijk weg bij het woord 'protocol'. Ik weet dat dit woord bij sommige mensen voor een nare bijsmaak zorgt. Protocollen hier, protocollen daar; het kost soms meer tijd dan het oplevert. Ik las onlangs een mooi artikel over protocollen. Wellicht heeft u iets aan die informatie.
Protocollen kosten misschien extra tijd, maar ze dragen
wel bij aan de veiligheid van de client. Om deze reden hebben verschillende zorginstellingen uit ons onderzoek risicoprotocollen gemaakt voor de brandveiligheid. Ik schets een aantal situaties waarbij een protocol zinvol is.
1: Elektrische apparaten
De brandweer waarschuwt er regelmatig voor: houd elektrische apparaten in de gaten! Dit geldt zeker ook voor de cliënten die in uw zorginstelling wonen. 41% van de binnenbranden wordt veroorzaakt door een defect apparaat. Een risicoprotocol helpt u de risico's van de verschillende apparaten te minimaliseren.
Oude apparaten mogen bijvoorbeeld niet naar binnen (of de bewoner moet deze eerst controleren). Het is aan te raden om periodiek alle apparaten nog eens te controleren. Dit kunt u allemaal opnemen in een risicoprotocol. Mogelijk kunt u dit tegen een kleine vergoeding controleren voor uw cliënten.
2: Meubels en matrassen
Uit een artikel van Radar blijkt dat er veel doden vallen doordat meubels en matrassen niet brandveilig zijn. Door matrassen en meubels te impregneren, zouden we in Nederland jaarlijks 10 doden door brand kunnen voorkomen.
Wanneer bewoners naar uw zorginstelling verhuizen, nemen zij verschillende meubels mee. Soms zijn dit afgedankte meubels met licht ontvlambare materialen. Ook hiervoor kunt u een risicoprotocol maken. Denk bijvoorbeeld aan een lijst met materialen die u wel of niet toelaat.
3: Inrichting kamer
Dit is de combinatie van punt 1 en 2. De inrichting van de kamer kan namelijk veel teweeg brengen. Denk bijvoorbeeld aan een lamp die tegen het gordijn staat. Totaal niet verkeerd bedoeld, maar wel heel gevaarlijk.
Geef daarom een risicoprotocol aan uw verpleegsters mee. Een regelmatige, snelle controle in de kamer voorkomt veel risico's voor al uw bewoners.
4: Gedrag bewoner
Ik denk dat we op dit punt de afgelopen jaren grote stappen hebben gemaakt. Zo is roken in kamers verboden, al heeft dit vaak een andere reden. Maar naast roken, vergroot ook koken de kans op brand.
Het verbieden van deze activiteiten kan de veiligheid verhogen. Alleen belandt u dan in een discussie waarover ik in een andere blog heb geschreven: de vrijheid van de cliënt en brandveiligheid. U kunt er ook voor kiezen deze activiteiten gedeeltelijk toe te laten. Door dit op te nemen in een risicoprotocol, weten uw werknemers waar ze aan toe zijn.
Bent u benieuwd of uw zorginstelling brandveilig is? Check het met onze gratis checklist en ontvang een adviesrapport.