U organiseert een show met kunstmatige rook, alle rookmelders moeten uitgezet worden om loos alarm te voorkomen. Dure brandwachten lopen de hele avond heen en weer. De kosten zijn enorm, terwijl de brandveiligheid niet helemaal gegarandeerd kan worden.
In 2011 is ’t Speelhuis in Helmond afgebrand om de bovenstaande reden. Voor dit probleem is er gezocht naar een oplossing. Gelukkig is er een ontzettend mooie oplossing gevonden, waarmee wij als Alfagroup al verschillende concertzalen en theaterzalen hebben geholpen.
In dit blog zal ik uitleggen, hoe de oude situatie eruit ziet. In het tweede deel zal ik uitleggen hoe u een veel goedkopere en veiligere optie implementeert.
Ik zal beginnen met vroeger, alhoewel deze manier voor veel concertzalen (ook de allergrootsten) nog steeds de huidige manier is.
Het grootste probleem tijdens een show of concert, is de rook die in de rookmelder komt. De rook kringelt de rookmelder binnen, waardoor het licht weerkaatst in de sensor. Direct gaat er een signaal naar het ontruimingsalarm, waarna het alarm in werking treedt en het hele pand ontruimd moet worden.
Om het bovenstaande te voorkomen huurt u een brandwacht in. Hoe duur is een gecertificeerde brandwacht? Een gemiddelde brandwacht kost tussen de 30 en 50 euro per uur. Stel dat een concert 4 uur duurt en u moet 4 brandwachten inhuren; de kosten kunnen dan oplopen tot 800 euro per avond! Met een wekelijks concert komt u uit op 42.000 euro per jaar.
Maar ook de veiligheid is niet optimaal gegarandeerd wanneer u gebruik maakt van brandwachten in een concertzaal. Door de rookontwikkeling in de zaal is het voor een brandwacht moeilijk om overzicht te houden. Ook bestaat de kans dat de brandwacht even afwezig is door toiletbezoek of een surveillanceronde.
De tijd tussen de start van een brand en de signalering door de brandwacht, is hierdoor langer. De veiligheid van uw gasten en collega's kan in het geding komen, terwijl brandmelders de brand wel tijdig zouden signaleren!
Nu: Smart-4 melder voor theaterrook
Notifier, onderdeel van Honeywell en leverancier van brandmeldinstallaties, heeft onderzoek gedaan om bovenstaande problemen op te lossen. In dit deel van het blog zal ik uitleggen hoe dit in elkaar steekt:
Notifier onderzocht nieuwe mogelijkheden
Notifier kreeg van de installateurs, waar zij mee samenwerken, steeds vaker de vraag of ze een oplossing hebben voor de problemen met kunstmatige rook.
Notifier is vervolgens een onderzoek gestart, waarin ze verschillende gesprekken hebben gevoerd met schouwburgen en leveranciers. Zij kwamen tot de conclusie dat er verschillende oplossingen zijn. Branddetectie bij kunstrook kan met behulp van vlammenmelders of multicriteria-melders.
Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Notifier, beide brandmelders ontwikkeld. Met namer de multicriteria-melder is zeer gewild in de markt, omdat het de veiligheid echt naar een hoger plan tilt.
Een multicriteria-melder meet 4 componenten, namelijk: de dichtheid van de deeltjes in de lucht, het temparatuurverschil, de temparatuurverandersnelheid (de hoeveelheid temperatuurverschil per tijdseenheid) en de hoeveelheid koolmonoxide. Doordat de multi-criteriamelder 4 componenten meet, wordt het de Smart-4 melder genoemd.
Multi-criteriamelder of Smart-4 melder
Een Smart-4 melder is volledig aan te passen naar uw wensen, en de eisen van het bevoegde gezag. Wanneer u doordeweeks alleen de rookmelder wilt laten werken, dan is dit makkelijk te regelen. Op deze manier wordt brand in uw concertzaal (of theaterzaal) nog eerder ontdekt, en kan een kleine brand snel geblust worden.
Een veiligere en goedkopere oplossing door innovatieve technieken toe te passen? Daar helpen wij u graag mee!
Wilt u weten waar u aan moet denken wanneer u een nieuwe brandmeldinstallatie moet aanschaffen? Download dan nu ons e-book en leer wat de wet u voorschrijft!