Kortgeleden was ik zelf getuige van een brandalarm met gesproken boodschap op een school. Het was geen oefening, maar gelukkig bleek het vals alarm te zijn. Terwijl ik iedereen naar buiten zag gaan, kwam de gedachte bij me op om een blog te schijven over de brandveiligheid op school voor invalide personen.
Zo zag ik een invalide vrouw met een speciale stoel naar beneden gebracht worden. Ik zag de angst op haar gezicht terwijl de BHV haar met moeite naar beneden bracht. Dit terwijl het een slanke vrouw was en ze 'slechts' vanaf de eerste verdieping naar beneden gebracht hoefde te worden.
Hierboven staan al direct twee tips, maar in dit blog volgen meer aandachtspunten voor de brandveiligheid op school en in het bijzonder voor invalide mensen. In dit blog gebruik ik ook input van andere blogs over brandveiligheid in de zorg, omdat zij ook veel te maken hebben met niet-zelfredzame mensen.
De invalide vrouw van hierboven bevond zich gelukkig op de eerste verdieping en niet op de zesde verdieping. Het is namelijk niet mogelijk om vanaf de zesde verdieping de lift te nemen in geval van brand. Het naar beneden tillen vanaf de zesde verdieping is ontzettend zwaar, en niet elke BHV'er beschikt over die kracht.
Probeer daarom vooraf te kijken of u bovenstaande situatie kunt voorkomen. Instrueer de planner alle invalide docenten (zoveel mogelijk) op de eerste verdieping te plaatsen. Bij studenten is het lastig om dit te organiseren, maar mocht u kansen zien om ook deze niet hoog in een gebouw te plaatsen, doe dit dan zeker.
Zorg ervoor dat op iedere verdieping een evacuatiemiddel aanwezig is, zodat de BHV niet naar een andere verdieping hoeft te gaan om deze middelen te kunnen gebruiken.
Tijdens de ontruiming die ik meemaakte, werd de invalide vrouw in een evacuatie stoel naar beneden getild. Ze had best wat angst om op deze manier naar beneden te gaan en de BHV had het zwaar. Het middel dat werd gebruikt is zeker niet fout, maar wellicht is een ander evacuatiemiddel makkelijker en beter. Zo is een evacuatie matras een goed middel dat ook in zorginstellingen wordt gebruikt. Hieronder een korte video van het evacuatie matras.
Oefen ook regelmatig met invalide personen
De vrouw die ik naar beneden zag gaan, was bang dat ze uit de evacuatie stoel zou vallen. Ik kan me voorstellen dat dit voor meer mensen geldt. Door een ontruiming te oefenen, neemt u deze onzekerheid (deels) weg. Dit geldt bij alles: de eerste keren autorijden is spannend, maar langzaam wordt het de normaalste zaak van de wereld. Zorg dat de invalide personen die ook zo mogen ervaren.
Het geven van voorlichting is belangrijk zodra u de evacuatie matrassen gaat gebruiken, maar natuurlijk is het ook in alle andere gevallen goed om voorlichting te geven aan invalide studenten, leraren en andere personeelsleden. Op deze manier vermindert u de angst tijdens het ontruimen. Door dit samen met de BHV en in combinatie met een ontruimingsoefening te doen, zal dit de veiligheid ten goede komen.
Wat ik bij zorginstellingen heb gezien, kan ook voor u handig zijn bij het vergroten van de brandveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan sprinklers of brandwerende scheidingen. Brandwerende scheidingen geven invalide personen meer tijd om in veiligheid te komen en sprinklers blussen de brand automatisch. Dit laatste geldt overigens alleen als de brand ontstaat in de buurt van een sprinkler.
Bent u op zoek naar andere maatregelen om de brandveiligheid te vergroten? Deze heb ik beschreven in dit blog: 27 maatregelen om de brandveiligheid op school te verhogen.
Wilt u de veiligheid van uw school checken? Vul dan de gratis checklist in en ontvang een adviesrapport.