Rook, een hogere temperatuur, vlammen en koolmonoxide; het zijn allemaal kenmerken van een echte brand. Iedere brandmelder heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Brandmelders redden dagelijks levens, maar veroorzaken ook vaak loze meldingen.
In een eerder blog legden we al uit hoe u bepaalt of een brandmelder geschikt is voor uw pand. Vandaag gaan we vooral in op de functies van verschillende brandmelders.
Optische rookmelder
De meestvoorkomende rookmelder is de optische rookmelder, die reageert op de dichtheid van de lucht. In de optische rookmelder schijnt een lichtbron op een zwart plaatje, waardoor de sensor in ruststand geen licht ontvangt. Wanneer er rook in de melder komt, wordt er wel licht naar de sensor weerkaatst en gaat het alarm af.
De optische rookmelder is de meestgebruikte melder. In een kantoorpand of klaslokaal zijn deze melders zeer goed te gebruiken, maar wanneer een langere afstand moet worden overbrugd, zijn lineaire rookmelders meer geschikt.
Lineaire rookmelders
Lineaire rookmelders kunnen afstanden tot wel 100 meter overbruggen. Daarom worden ze vaak aangebracht in grote of hoge ruimten. Zo hebben wij deze melders bijvoorbeeld geplaatst in een hoge gang bij het Van Lodenstein College en in diverse hoge opslaghallen van PTMD.
Een lineaire rookmelder zendt een onzichtbare lichtbundel naar een reflector. Zodra de lichtbundel onderbroken wordt, gaat het brandalarm af.
Ionisatie rookmelders
Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van ionisatiemelders. In deze melders zitten twee electroden (elektrische geleiders) die stroom aan elkaar doorgeven. Als deze stroom (deels) wordt onderbroken door rook gaat de melder in alarm.
Deze melders zijn redelijk nauwkeurig, maar bevatten een radioactieve bron en worden daarom vrijwel niet meer toegepast. Wanneer deze melders in uw pand hangen, moeten ze onder strikte maatregelen en door een erkende veiligheidsinstallateur worden verwijderd.
Thermische rookmelders
Met thermische rookmelders wordt de omgevingstemperatuur gemeten. Deze melders worden vaak toegepast wanneer optische melders niet mogelijk zijn door de omgeving.
Een van onze klanten heeft bijvoorbeeld een open zolder met duiven. Door de tocht en het stof dat door de dieren opwaait, zouden optische melders te veel storingen geven. Daarom zijn op de zolder thermische rookmelders gebruikt.
Er zijn twee soorten thermische melders:
- Differentiaalmelders: deze reageren wanneer de temperatuur te snel hoog oploopt
- Maximaalmelders: deze reageren wanneer de temperatuur te hoog is.
Vlammenmelders
Wanneer een vlammenmelder vuur ziet, zal de melder afgaan. Deze melders worden met name toegepast in de industrie, waarbij vloeistoffen aanwezig zijn die direct in de brand kunnen staan.
Bij deze melders is het belangrijk ervoor te zorgen dat de zon niet in de melder weerkaatst. De melder detecteert het zonlicht namelijk als een vlam, waardoor het alarm afgaat. Dat willen we graag voorkomen!
Handbreukmelders
Handbrandmelders zijn melders waarbij met de hand een glazen of kunststof ‘ruitje’ moet worden ingeduwd. Een handbrandmelder moet met één handeling te bedienen zijn. De oude uitvoeringen met een hamertje naast de melder zijn dus niet meer toegestaan.
Smart-4 melders
Theaterzalen hebben regelmatig te maken met kunstmatige rook. In het verleden schakelde men de rookmelders uit om loze meldingen te voorkomen en werden brandwachten ingezet om een eventuele brand vroegtijdig te signaleren. Als u dit nog steeds doet, weet u hoeveel geld dit kost.
Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem gevonden: een brandmelder die rook, infrarood, koolmonoxide en temperatuur meet. Doordat kunstmatige rook geen koolmonoxide bevat, gaat de melder niet direct af en heeft u dus ook geen brandwachten meer nodig.
Overige melders
In speciale gevallen zijn andere melders nodig dan degene die we hiervoor hebben genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:
- Buitenlocaties;
- Zeer vochtige ruimten;
- Liftschachten of andere gesloten ruimten;
- Melders door een lange tunnel;
Wilt u meer weten over een brandmeldinstallatie? Download dan ons gratis E-book over het aanschaffen van een brandmeldinstallatie!