Blog

Beheerder Brandmeldinstallatie en BHV'er een wereld van verschil?

foto-cursus-beheerder-brandmeldinstallatie-533731-edited.jpgZijn de cursussen Beheerder Brandmeldinstallatie en de BHV'er nu twee dezelfde cursussen of is er een wereld van verschil? Kan ik de twee cursussen met elkaar combineren of staan ze echt helemaal los van elkaar? 

In deze blog leg ik uit wat de twee cursussen inhouden en op welke vlakken er overlap is. Ook leg ik de verschillen en de overeenkomsten uit. Kan één persoon zowel bedrijfshulpverlener als beheerder brandmeldinstallaties zijn? Aan het eind van deze blog weet u het antwoord!

Hoe ziet een cursus Bedrijfshulpverlening eruit?

De cursus BHV is bedoeld om snel en adequaat te reageren op een calamiteit volgens de overheid. In deze cursus komen de volgende vier onderdelen aan bod:

  1. Levensreddend handelen

Bij het levensreddend handelen komt zowel de eerste hulp als de AED aan bod. Onder de eerste hulp vallen bewustzijnsstoornissen, bloedsomloopstoornissen en ademhalingsstoornissen, maar ook uitwendige bloedingen, brandwonden, botbreuken en oogletsels. Het onderdeel over de AED gaat het meer over de toepassing en mogelijkheden van de AED. 

  1. Brandbestrijding

Het thema brandbestrijding heeft diverse onderdelen, namelijk: brandpreventie, gebruik veiligheidsvoorzieningen, brandpreventieve maatregelen, de branddriehoek en de ontwikkeling van brand. 

  1. Ontruimen

Tijdens dit onderdeel van de cursus krijgt u uitleg over het begeleiden van een ontruiming, het ontruimingsplan, de vluchtroutes en de vluchtmiddelen.

  1. Communicatie

In het laatste onderdeel van de cursus wordt ingegaan op de het melden van een ongeval of brand, het informeren van de hulpverleningsdiensten en het gebruik van communicatiemiddelen.

 

In dit filmpje wordt de inhoud van de cursus BHV kort uitgelegd:

  > > Bent u op zoek naar een (incompany) cursus bedrijfshulpverlening? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Hoe ziet een cursus Beheerder Brandmeldinstallatie eruit?

Tijdens de cursus Beheerder Brandmeldinstallatie en Ontruimingsinstallaties wordt de basiskennis behandeld om de brandmeldinstallatie en de ontruimingsinstallatie te beheren. In deze cursus komen de volgende onderdelen aan bod:

  1. De brandmeldinstallatie

Bij de start van de cursus wordt allereerst uitgelegd wat het doel van een brandmeldinstallatie is. Daarna behandelt de cursusleider de volgende vragen: Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht? Wanneer moet ik certificeren? Is een inspectiecertificaat verplicht en hoe werkt dat? Welke preventieve maatregelen moeten wij nemen en wat is mijn rol in het ontruimingsplan?

  1. Techniek achter de brandmeld- en ontruimingsinstallatie

In het tweede onderdeel van de cursus wordt ingegaan op de techniek, hierbij moet u denken aan vragen als: Waar moeten de rookmelders hangen? Mag ik een brandmeldinstallatie uitzetten? Welke soorten brandmelders zijn er?

  1. De taken van de beheerder brandmeldinstallaties

In het laatste onderdeel van de cursus worden de verantwoordelijkheden van de beheerder besproken. Denk bijvoorbeeld aan zijn administratieve taken, maar ook aan zijn technische taken, controletaken en preventieve verantwoordelijkheden.

 

In dit filmpje wordt de inhoud van de cursus Beheerder Brandmeldinstallatie kort uitgelegd:

 > > Bent u op zoek naar een (incompany) cursus Beheerder Brandmeldinstallatie? Lees dan hier verder op de website van onze partner!

 

Waar zitten de verschillen en overeenkomsten?

Levensreddende handelingen, het ontruimen van mensen en het snel schakelen met de interne en externe veiligheidsorganisaties zijn de belangrijke taken van de BHV’er. Terwijl de beheerder brandmeldinstallatie vooral bezig is met technische taken: hoe werkt de brandmeldinstallatie en wat zijn de vereisten daaromheen?

 Je zou grofweg kunnen stellen dat de BHV’er verantwoordelijk is voor de organisatorische kant, terwijl de beheerder de technische kant op zich neemt.

Toch is er ook duidelijke overlap zichtbaar: zowel de beheerders als de bedrijfshulpverleners zijn bezig met brandpreventieve maatregelen en allebei hebben ze kennis over de ontwikkeling van brand.

De cursussen kunnen elkaar heel mooi versterken!

In een BHV-team zou het heel mooi zijn wanneer één iemand zowel BHV’er als beheerder is! In de praktijk zie ik veel bedrijven waar de technische en organisatorische echt los van elkaar staan. Natuurlijk is dat voor geen enkel bedrijf aan te bevelen! Wanneer van de BHV'ers in het team tegelijkertijd ook Beheerder is, kijkt hij naar zowel de organisatorische aspecten als de technische onderdelen van veiligheid. En daar wordt de hele veiligheidsorganisatie beter van!

 

Voor zowel de Beheerder als de Bedrijfshulpverlener is het van belang om een beeld te hebben van uw pand. Klik hier voor een checklist voor een veilig pand!

 checklist brandveilig kantoorpand

Deel dit blog: