Blog

Hoe voorkom ik dat een brand groter wordt?

over-ons-1.jpg

Het zijn weer de jaarlijkse brandpreventieweken! De brandpreventieweken zijn een samenwerking van de Nederlandse Brandwonden Stichting, het instituut Fysieke Veiligheid en Brandweer Nederland. In de maand oktober staat Nederland stil bij brandpreventie met dit jaar als thema: ‘Verklein de kans op brand’. 

Ontruimingsplannen, brandmeldinstallaties en blusmiddelen; het is allemaal prachtig, maar het liefst hebben we helemaal geen brand. In deze blogserie wil ik u meenemen langs verschillende onderwerpen op het gebied van preventie. In dit blog behandel ik de vraag: hoe voorkom ik dat een brand groter word? 

Er zijn drie manier om branduitbreiding te voorkomen, deze simpele maatregelen kunnen groot veschil maken wanneer er brand uitbreekt!

 

1. Zorg voor goede blusmiddelen

''Maar liefst 90% van de beginnende branden kunnen door ondernemers zelf worden geblust. Drie van de honderd ondernemers hebben jaarlijks te maken met een bedrijfsbrand,'' aldus ondernemingsvereniging VEBON-NOVB. Kleine blusmiddelen, zoals blusdekens en brandblusssers, hebben een zeer hoog rendament!

Selecteer uw blusmiddelen op basis van de risico's

Bij het aanschaffen moet u blusmiddelen selecteren op basis van de risico's in uw bedrijf. In dit blog leggen we uit welke brandblussers geschikt is voor uw situatie. 

Onderhoud uw blusmiddelen elk jaar

Onderhoud zorgt ervoor dat uw blusmiddel werkt op het moment dat het écht nodig is! Onderzoek van de voorgenoemde VEBON-NOVB heeft aangetoond dat 15% van de draagbare blusmiddelen, naast het jaarlijkse onderhoud, een extra reparatie nodig heeft.

Vaak hebben de reparaties te maken met invloeden van buitenaf, denk bijvoorbeeld aan vandalisme of verkeerd beheer. Nadat de kleine reparatie door een deskundige is uitgevoerd, is uw blusmiddel weer helemaal klaar voor gebruik!

2. Sluit deuren en ramen

Zorg ervoor dat u elke dag alle deuren en ramen sluit. Door de deuren en ramen te sluiten voorkomt u dat de brand uitbreid, vuur heeft namelijk zuurstof nodig. Wanneer u pand tocht, is de kans op branduitbreiding groot. Gelukkig sluiten de meeste panden alle buitendeuren en ramen, omdat anders het inbraakalarm niet aangezet kan worden. 

Binnendeuren daarentegen worden vaak vergeten. Terwijl juist binnendeuren het verschil kunnen maken, het vuur heeft namelijk maar weinig zuurstof tot zijn beschikking. 

3. Brandwerende scheidingen

Veel grote kantoorpanden, en zorginstellingen maken gebruik van brandwerende scheidingen. Door het gebouw op te delen in verschillende compartimenten wordt de brand voor een bepaalde tijd tegengehouden. In de praktijk blijkt helaas dat veel bouwbedrijven niet voldoende op de hoogte zijn van de regelgeving, uw beveiligingsbedrijf kan u adviseren welk bedrijf u hiervoor kunt inhuren. 

Bent u benieuwd wat de status is van de veiligheid van uw kantoorpand? Download dan nu onze GRATIS checklist voor uw kantoorpand.

checklist brandveilig kantoorpand 

Deel dit blog: