U bent verantwoordelijk voor alle kinderen van uw school. Bovendien moet u zorgen voor een veilige omgeving voor uw collega's. Door rookmelders te laten installeren, wordt een brand snel gesignaleerd en brengt u de brandveiligheid naar een hoger niveau.
In veel gevallen is de keuze voor rookmelders niet aan u. U wordt als school al snel door de overheid verplicht om rookmelders aan te schaffen, als onderdeel van een complete brandmeldinstallatie. In dit blog beschrijf ik twee situaties waarin de kans groot is dat u rookmelders aan moet schaffen. Daarna vertel ik u meer over boetes bij loze meldingen.
In twee gevallen is de kans groot dat u rookmelders moet aanschaffen:
Rookmelders bij een doodlopend einde
Een doodlopende gang of één trappenhuis in het schoolgebouw is voldoende om de vluchtmogelijkheden te beperken. Rookmelders helpen aanwezigen op tijd te waarschuwen, waardoor u slachtoffers kunt voorkomen.
Wanneer (een van) onderstaande punten op de grootte of de indeling van uw schoolgebouw van toepassing is, is er sprake van een doodlopend einde. In deze gevallen dient u de vluchtwegen te voorzien van rookmelders die zijn aangesloten op een brandmeld- en ontruimingsinstallatie. Op die manier kunt u iedereen op tijd alarmeren.
Wilt u meer weten over doodlopende gangen? Lees er over in dit blog.
Rookmelders rond brandwerende scheidingen
Met een brandwerende scheiding kunt u de uitbreiding van brand vertragen en hebben aanwezigen meer tijd het schoolgebouw te ontvluchten. Brandwerende scheidingen kunnen zo’n 60 minuten vertraging opleveren. Maar wat heeft dit met rookmelders te maken?
Brandwerende scheidingen zijn vaak deuren die normaal gesproken open blijven staan met behulp van kleefmagneten. In geval van brand moeten deze deuren dichtvallen om de brand tegen te houden. Hier zijn rookmelders voor nodig. Aan beide kanten van een brandwerende scheiding dient een rookmelder geplaatst te worden. Zodra de brand de rookmelders bereikt, gaat het alarm af, worden de sturingen in werking gezet en vallen de deuren van de brandscheiding dicht.
Helaas komen loze meldingen regelmatig voor. De brandweer doet er alles aan om deze meldingen te voorkomen. Veel loze meldingen ontstaan door een rookmelder. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Probeer loze meldingen te voorkomen. Ten eerste neemt de brandweer risico’s om op tijd bij de brand te komen, maar het kan u ook een dwangsom opleveren. De brandweer eist pas een dwangsom wanneer u boven het aantal toegestane loze meldingen komt dat in het PVE (Programma van Eisen) vermeld staat. De dwangsom verschilt per regio en ligt tussen de €300 en €2.000 per loos alarm.
Bent u benieuwd hoe u de brandveiligheid van uw school kunt verbeteren? Download dan ons e-book om uw schoolpand brandveilig te maken.